İnsanlar websitenize mükemmel tasarımlarınızı incelemek veya görsellerinize bakmak için girmiyor. Kullanıcıların bir siteye girmesinin sebebi bir işi halletmek veya bir bilgiyi almaktır, hepsi bu. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara bir fonksiyonu olmayan şatafatlı görseller göstermek bir başarı ölçütü değil aksine kullanıcının yapmak istediği şeyi yapmasını zorlaştırmaktadır.
Sitenizi basitleştirmek için 8 ipucu:
1) Renkler: Çok fazla renk kullanmayın. Ortalama 3 olmak üzere maksimum 5 renk kullanın.
– Yazı Tipi: Çok farklı yazı tipleri seçmeyin. Burda da maksimum 3 yazı tipi seçin ve karakter boyutu olarak da yine maksimum 3 tane kullanın.
– Grafik: Sadece kullanıcının yapmaya çalıştığı şeye yardımcı olacaksa kullanın. Sırf güzel görünecek diye grafik kullanmaya çalışmayın.
Arisdot Web Tasarım olarak bizler sadece Eskişehir’de değil İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Türkiye’nin her yerinde firmaların kurumsal kimliğine uygun kurumsal ve e-ticaret sitelerinin tasarımlarını tasarlamaktayız.
2) Sitenizde kullanıcının nereye bakacağına tamamen siz karar verirsiniz. Kullanıcıya göstermek istediğiniz alanları önem sıralamasına göre sıralayın. En önemlisini ilk olarak gösterin.
3) Sitenizde sayfalar arasında kaybolmasına izin vermeyin. Sayfalar arası yönlendirmeler gayet açık ve basit olmalı. Kullanıcı yapmak istediği şeye ana sayfadan ulaşmalı. Hatta sayfanın en üstünde kullanıcıyı yönlendirebileceğiniz bir alanın olması en iyisi.
4) Sitenizde bütün sayfalar bir yapının parçasıymış gibi durmalı. Yani ana sayfada kullandığınız fontu, karakter boyutunu bütün sayfalarda uyumlu şekilde kullanmanız daha iyi olacaktır.
5) ComScore verilerine göre 2013’ten 2015’e kadar tablet kullanımında yüzde 30 akıllı telefon kullanımında ise yüzde 78’lik bir büyüme var. Başarılı bir kullanıcı deneyimi için sitenizin bütün ekran boyutlarında başarılı bir şekilde yüklendiğinden ve göründüğünden emin olun.
6) Dijital Tasarım artık yeni bir alan değil. Her alanda olduğu gibi dijital tasarımda da artık basmakalıp kurallar oluşmuş şekilde. Bunlar yılların deneyimlerinden sonra ortaya çıkmış kurallar ve artık olmazsa olmazlar. Bunlardan bir kaç tanesini sizin için sıralayayım: – Ana Navigasyon barının sayfanın en üstünde (veya solunda) olması. – Logonun sayfanın sol üstünde (veya merkezinde) olması. – Logonun tıklanabilir olması ve tıklanınca ana sayfaya yönlendirmesi. – Butonların veya linklerin üstüne gelince renklerinin değişmesi.
7) Güvenilirlik her iş kolunda olduğu gibi dijital sektörde de en önemli noktalardan biri. Sitenizde kullanıcıyı tatmin edecek şekilde ürününüz veya firmanız hakkında şeffaf olmanız kullanıcıya güven verecektir. İnsanların güvenilir olup olmadığınızı anlamak için başka sitelerde veya bloglarda sizi araştırmasına gerek duymamasına özen gösterin.
8) Sonuçta siteyi kullanıcı için oluşturuyorsunuz. Son kullanıcın sitenizle ilgili yorumlarını kesinlikle dikkat edin. Kullanıcılardan geri dönüş (feedback) alın ve sitenizi mümkün olduğu kadar farklı kişilerle veya ekiplerle test edin. Vitamin T’nin yaptığı teste göre kullanıcıların yüzde 68’i sitelerin kullanıcı geri dönüşlerini pek sallamadığını görüyoruz. Müşteri her zaman haklıdır mantığıyla kullanıcıların görüşlerine önem verin.